Hari Selasa Lepas. Hari giliran memasak. Jam dah 6 lebih petang, tapi masih buntu nak masak apa, skrol fb cari resepi pun masih belum dapat idea. Last2 masak apa yg tau, maka terhasillah spaghetti carbonara
Bahan-bahan
spagheti
chopped onion
daging/ayam cincang
sosej (optional)
chicken stock
cooking cream / whipping cream
tepung jagung
chopped onion
daging/ayam cincang
sosej (optional)
chicken stock
cooking cream / whipping cream
tepung jagung
Method
1)rebus air n letak garam dln air tu..pastu rendamkan spagheti
2)pastu panaskan minyak... n saute' daging cincang smpi wangi then masukkan chopped onion (1 biji)
saute' lg dlm 5 min..pastu masukan sosej..then saute dlm 5 min...masukkan cream
saute' lg dlm 5 min..pastu masukan sosej..then saute dlm 5 min...masukkan cream
3)bila da start panas...masukkan chicken stock 3/4 cube
klu nak wangi..bole masukkan crush black pepper
masukkan susu klu nak sos jd byk sket sbb cream tu mahal...cream klu elok guna 1liter..tp klu mahal..pakai je 500mlsusu tu x perlu byk...250ml da cukup
klu nak wangi..bole masukkan crush black pepper
masukkan susu klu nak sos jd byk sket sbb cream tu mahal...cream klu elok guna 1liter..tp klu mahal..pakai je 500mlsusu tu x perlu byk...250ml da cukup
4)masukkan tepung jagung dlm 1 1/2 sudu dln air biasa dan kacau pastu bancuhan tepung jagung tu masuk dlm sos carbonara..utk pekat kan dia..make sure kacau slalu
bila da cukup pekat yg nak..tutup api
bila da cukup pekat yg nak..tutup api
No comments:
Post a Comment