Thursday, 16 January 2014

Esaimen Web Design ;0




Assalamuaalaikum, kaif halukum jaami'aan ( apa khabar semua )?.. huhu.. it has been looooong looong time since i  have updated this blog. Bukan tak teringat nak update tapi tak berkesempatan. Sem baru yang mendatang nie tersangatlah busy, tapi enjoy je sebenarnya :)

Oke, tak ada apa pun nak coret sebenarnya, cuma nak tunjukkan hasil kerja, penat lelah sem tiga nie. Untuk adik - adik bakal junior Quran Multimedia Usim, nie la yang akan korang buat nanti untuk esaimen Web Grafik II, memang akan sedikit penat. Tapi memang sangat enjoy dan best, terutamanya bila kita tengok sendiri hasil esaimen yang dah kita buat :)



Ini hasil sebahagian esaimen  ;)
Letterhead, brochure, dan web design :)

Name card - ni memang macam nak bukak business sendiri dah.. huhu
Van design dan brochure :)

 Closed up Brochure....








Thursday, 19 September 2013

my hero



Assalamuaalaikum semua. Kaifa halukum?  Hari nie terjumpa gambar nie dekat salah satu  daripada wall kawan FB. Gambar nie memang terkesan di hati aku sebab memang  exactly mengambarkan my abah. Bersyukur sangat sebab dapat seorang ayah yang penyayang gitu.


     Yup abahlah hero, abahlah seorang pendengar dan pemberi motivasi , abahlah seorang kawan, mentor, seorang finacial support. Kadang -kadang sampai segan sebab setiap kali nak balik ke Usim abah mesti hulur ongkos...huhu..dah la eden nie selalu balik umah. Tue belum termasuk dengan bil broadband yang abah bayar tiap - tiap bulan lagi, dengan duit topup untuk henset lagi. Lepas tu abah jugak la yang  jadi chaffeurnya, yang akan bawa aku bila nak ke mana - mana. Nak pegi beli barang ke, nak ke library ke ( macam budak skema je g library ), nak gi sini, nak gi sana, semua abah bawak je..huhu. Lagi satu, selalunya kalau ada antara anak - anaknye demam atau tak sihat, abah selalu tanya nak makan ape. Lepas tu abah pon pegi cari and beli. Memang banyak sangat jasa abah tak terkira and tak terbalas...huhu


    Konklusinye, sayangi la ayah anda dan janganlah hampakan harapan ayah anda. Study la sunguh - sunguh.....I LUv u abah <3


comelkan my abah ;0


Tuesday, 13 August 2013

Pincuk in da house :3

Assalamuaalaikum, omo.. lama rasenya tak mengupdate blog. hew hew.. bukan sebab busy atau tak ade idea, tapi disebabkan kemalasan yang melampau lampau..huhu. Btw, sebelum terlambat saya nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Kalau tak silap, hari nie dah nak masuk Hari Raya ke sepuluh dah. Memang cepat sungguh masa berlalu..huhu.. Maksudnya dah tak lama nak masuk Usim balik untuk sem yang ketiga.. we hee.. Oh ya, hari nie nak share resepi pincuk. Bahan utamanye buah cermai. Credit to my sepupu yang sanggup untuk panjat pokok semata - mata nak amik buah cermai my favourite nie. Cara nak buat picuk nie mudah je. Jum tengokk

Bahan- bahan
- buah cermai
- secukup garam
- secukup gula
- secukup belacan
- lada besar merah ( saya letak 2 biji je)
- cili api. ( saya letak 12 biji )


Semua bahan - bahan nie kena tumbuk guna lesung batu dan pastikan kena gaul semuanya sebati. Hasil akhirnya macam nie ------------->




Memang rasa pincuk nie :  fuhhhhh.. dengan pedasnya, dengan masamnya, dengan belacannye raasa mcam nak teropong hidung haha.. memang lengkap satu pakej. Memang bestttt (y)




Sunday, 24 February 2013


Assalamuaalaikum semua... :) kaifa halukum..lama rasanya tak mengupdate blog nie.. almaklumlah sem baru dah start , so kehidupan sebagai pelajar pun bermula balik. Selalunya bila masuk sem baru, mesti semua pun akan ada azam baru kan kan.?? So hari nie insyaAllah  saya nak share sikit tips untuk study sempena masuk sem baru nie .btw.. tips nie sye copy n paste dari fb.. ;0



Tips Study





1) Sebelum nak pergi sekolah atau kuliah tue pastikan anda tajdid niat nak beribadat kepada Allah, nak belajar kerana Allah, nak menuntut ilmu untuk mengenali Allah dengan lebih dekat
2) Jangan lupa baca doa belajar sebelum belajar agar dapat keberkatan
3) Kalau tengah syok exam tu, lepas tu tiba-tiba dengar bunyi azan, stop dulu study untuk sahut seruan Allah.
4) Kalau otak kita dah tepu time study tue, berhentilah seketika dan ambiklah wudhuk dan tunaikanlah solat sunat 2 rakaat



5) Yang nie paling penting.. kalau sebelum start study, displinkan diri anda untuk membaca satu helai Al-Quran, barulah diberkati... :)

Wednesday, 6 February 2013

rindu.. rindu.. serindunyaa.. :(



Assalamuaalaikum semua.. huhu.. hari nie nak lafazkan bertapa rindunya ambe dekat kawan-kawan BQB3 semua... :( waaa... lama rasa tak jumpa... lama rasa tak bergelak ketawa bersama.. n lama rasa tak snap picture bersama.. hahah.. memang itu hobi kami.. pantang je jumpa kamera.. semua mesti lajuuu je.. ;) .. harap-harap next sem semua bulih duduk sekelas lagi.. harap-harap semua dapat result elok-elok..aminnnn...


wanita dan gula-gula :3

Assalamuaalaikumm..

Kaifa halukum semua.... rasa macam tak bulih nak tidur pulak.. hew hew.. tertiba rasa nak update blog sekejap.... okke.. ari nie nak share cerita sikit pasal wanita nie.. cerita nie saya dapat mase form 2 lagi.. masa sesi tazkirah kat sekolah dolu2.. cerita pasal.. wanita dan gula-gula..hew hew..

Wanita nie.. ibarat sebalang gula-gula.. well dah nama pun dalam balang.. mesti la ade banyak gula-gula ... iyye dak??..kira ada banyak perisa la.. coklat ada.. strawberi ade.. oren ade.. kira semua ade la...  hmm.. kalaulah. wanita nie.. dia couple dengan seorang lelaki nie ..hilang sudah satu gula-gula.. kalau couple lagi sekali.. hilangla lagi gula-gula... kali bercouple lagi banyak2 lagi.... maka hilangla lagi banyak2 kali gula-gula...huhu

Habis tue nanti untuk bakal suami.. nak tinggal ape.. dah abis semua gula-gula.... da abis semua perisa... dah abis semua kemanisan... kesian dekat bakal En Suami.. huhu..

Moral of the story... jangan gatai2 nak bercouple lagi pulak.. udah le haram..  hew hew... kbai.. lailah sa'idah semua.. :3



Tuesday, 5 February 2013

nikmat ALLAH

Assalamuaalaikum...kaifa halukum..?

2 nikmat ALLAH yang selalu kita lupa....

1) sihat
2) masa lapang

pesanan untuk cik nabila... tolong. tolong.. tolonglaaa.. isi masa cuti anda dengan perkara yang berfaedah.. tolonglaaaa. .. or else.. nanti anda akan menyesal bila cuti da habis....kbye